تکنولوژی آموزش از راه دور بر دو روش فنی قابل اجرا است.
1. E-Learning : ارتباط یک طرفه استاد از یک نقطه فیزیکی با شاگردان در سایر نقاط فیزیکی، اصطلاحاً E-learning نامیده میشود.
• مزایا
o کم هزینه
o پیاده سازی آسان
o پرکاربرد
• معایب
o ارتباط دو طرفه نامطلوب با کیفیت ویدئویی نامناسب
o عدم امکان کنترل دانش آموزان
o نداشتن بازخورد مناسب از دانش آموزان
o کاربری پیچیده برای اساتید
2. ارتباط دو طرفه استاد و شاگرد در نقاط فیزیکی متفاوت، اصطلاحاً Video Conferencing نامیده میشود.
• مزایا
o ارتباط دو طرفه استاد و شاگرد با کیفیت بسیار مطلوب
o امکان ارائه محتوا توسط استاد یا شاگرد به صورت صوتی، تصویری یا ویدئویی
o پرکاربرد
o داشتن بازخورد مناسب از ارائه مطالب با امکان طرح پرسش و پاسخ
• معایب
o هزینه پیاده سازی از مدل E-learning بیشتر است.
o نیاز به دوربین، میکروفن و سیستم انتقال (ویدئوکنفرانس نرمافزاری یا سختافزاری ) در کلاسها جهت برقراری ارتباط دانش آموزان با استاد
امنیت شبکه ویدئوکنفرانس
ويدئو كنفرانس سيستمي است كه با يك بستر مخابراتي مناسب، ارتباط صوتي و تصويري بين دو يا چند نقطه را به صورت همزمان و زنده برقرار ميکند و كليه اشخاص حاضر در اين نقاط مي توانند به صورت همزمان صدا و تصوير طرف مقابل را دريافت كنند. يكي از مهمترين ويژگيهاي ويدئوكنفرانس فشردهسازي تصاوير و حفظ امنيت اطلاعات مبادله شده بين چند نقطه فيزيكي ميباشد که با كد گذاري اطلاعات، ضريب امنيت بسيار افزایش یافته و به مديران امكان ايجاد سطحهاي دسترسي متفاوتي را ميدهد. با اين روش امكان هرگونه شنود منتفي است چرا كه جهت رمزگشايي، داشتن كليد خصوصي رمزگشايي الزامي است.
امروزه با ایجاد شبکههای اجتماعی محیاسازی زیر ساختهای امنیتی بزرگترین دغدغههای سازمانها و مراکز امنیتی شده است.
وجود پیشرفتهای چشمگیر در تکنولوژی ارتباطات تصویری و ایجاد شبکههای اجتماعی با نامهایی نظیرSkype,Oovoo, Tango,… که روز به روز در حال گسترش هستند، دولتها را با چالشی جدی مواجه کرده است. نگرانی از سوء استفاده کمپانیهای فوق از ارتباطات تصویری و جاسوسی فرا ملی از جمله دغدغههای اکثر کشورهای دنیا شده است و نکته قابل تأمل آمریکایی بودن تمام تجهیزات در این صنعت میباشد. کمپانیهای بزرگ آمریکایی از رشد و ارتقای فنی سایر کشورها در این فناوری جلوگیری کرده و با هزینههای هنگفت اقدام به خرید و انحلال کمپانیهای انگشت شمار در این صنعت نمودهاند که از جمله میتوان به کمپانی نروژی Tandberg که در سال 2010 توسط کمپانی Cisco خریداری شد، اشاره کرد و جالب این که کشور چین چند سالی است که با هزینههای میلیارد دلاری وارد این فناوری شده است، کمپانیهایی همانند Wechat نیز نتیجه این تلاش میباشند.
مهمترین مسئله تمام شبکههای اجتماعی مبتنی بر تصویر نداشتن، حفظ حریم شخصی کاملاً مطمئن است زیرا زیر ساخت این شبکهها در جایی خارج از سازمان شما واقع شده و امکان هر گونه سوء استفاده اطلاعاتی در آنها وجود دارد، این روزها هر از گاهی سندی دال بر جاسوسی در یک شبکه اجتماعی توسط شخص یا سازمانی منتشر میشود. کاربران باید در استفاده از هر یک از این برنامهها، این موضوع را مدنظر قرارداده و حریم شخصی و سازمانی خود را در مکالمهها و ارتباطات تصویری حفظ نمایند زیرا تکنولوژی انتقال تصویر، توانمندی دریافت و ارسال تصاویر با کیفیت بالا (Full HD) با قابلیت 60 فریم در ثانیه دارا است یعنی اگر برای چند ثانیه نامهای که روی میز شماست در تصویر نمایان شود، کل متن این نامه قابل استفاده بوده و مالکین این سایتها امکان ایجاد حساسیت بر روی تصویر شخص خاص یا متن خاص را دارا هستند و میتوانند در کسری از ثانیه تمامی مکالمات تصویری و یا هر داده اطلاعاتی را که در تصویر شخص موجود میباشد را کنترل کنند.
در چند سال اخیر با سیاستهای فیلترینگ، اشتیاق جامعه به سمت استفاده از این ابزارها نه تنها کاهش نیافته بلکه موجب ترویج استفاده از شبکههای فوق شده است. با این وجود هنوز خلأ تفکر جدید مدیریتی در نیاز ارتباطات تصویری درون سازمانی و برونسازمان به وضوح قابل رویت است. ایجاد شبکههای ارتباط تصویری و متنی درون سازمانی با وجود هزینههای اولیه سنگین نه تنها موجب کاهش چشمگیر هزینههای سازمانی در کوتاه مدت میشود بلکه باعث رفع معضلات امنیتی مطرح شده نیز میگردد.
اصلیترین و پیچیدهترین بخش تکنولوژی شبکههای ویدئوکنفرانس، مربوطه به هسته مرکزی و تجهیزات مرکزی این فناوری است. در پروژههای ویدئوکنفرانس معمولاً بیش از 8 نقطه همزمان، هسته مرکزی را ایجاد میکنند. اما ایجاد زیرساخت شبکه ویدئوکنفرانس در حدود 50 تا 80% منابع مالی پروژه را به خود اختصاص میدهد.
تکنولوژی ویدئوکنفرانس با تمامی مزایایی که به همراه دارد، هنوز نتوانسته به جایگاهی که شایسته آن است، دست یابد. موانع استفاده از این فناوری در دنیا شامل این موارد است:
• نیاز به سرمایه گذاری اولیه (خرید تجهیزات زیرساخت )
• سخت افزاری بودن امکانات ویدئوکنفرانس و عدم امکان جابهجایی آسان این تجهیزات
• پرهزینه بودن توسعه و گسترش
• نیاز به نیروی متخصص برای راه اندازی و بهرهبرداری از شبکه ویدئوکنفرانس
• نیاز به عقد قراردادهای گران قیمت برای بروز رسانی تجهیزات
جهت رفع مشکلات مطرح شده استفاده از “معماری ابر ویدئوکنفرانس” بهترین راهکار معرفی شده است که این امر باعث به وجود آمدن واسط ارتباطی شده و بحث امنیت ویدئوکنفرانس را به چالش میکشاند.
يكي از مهمترين ويژگيهاي ويدئو كنفرانس، فشردهسازي تصاوير و حفظ امنيت اطلاعات مبادله شده در ارتباطات تصویری است که با كدگذاري اطلاعات، ضريب امنيت افزایش یافته و به مديران امكان ايجاد سطوح دسترسي متفاوتي را ميدهد. با اين روش امكان هرگونه شنود منتفي است چرا كه جهت رمزگشايي داشتن كليد خصوصي رمزگشايي الزامي است.